top of page

Yhdyskuntalautakunta - Urban planning Board - 09.10.2017

Eilinen ympäristölautakunnan kokous oli poikkeuksellinen. Agendalla oli kolme tärkeää asiaa joista haluan mainita. Haluan käsitellä niitä erityisesti arkkitehtina, yrittäjänä ja kaupunkilaisena.


Yesterday evening at the City Planning Board of the city, we had an exceptional meeting. The agenda contained at least three important items that I want to notice here. I also want to say that I write this blog with the perspective of an architect, an entrepreneur and a citizen.


Ensimmäinen käsiteltävä asia oli Ratapihankatu ja sen liikennesuunnitteluhanke joka on aloitettu jo 2014. Alue kytkee yhteen keskeisiä alueita kuten Hämeenpuisto, Satakunnankatu, Rautatienkatu ja Tampereen Valtatie. Lisäksi keskellä suunnittelualuetta sijaitsevat suojellut rakennukset Morkku ja Tavara-Asema vuodelta 1907.


The first item on the agenda was Ratapihankatu, which is a traffic project that has been launched already in 2014. This area connects important areas of the city, like Hämeenpuisto, Satakunnankatu, Rautatienkatu and Tampere’s highway. Moreover, the area contains the buildings: Morkku and Tavara-asema from 1907. These buildings are currently protected, however standing in the middle of this traffic renovation project.


Morkku (left, white building) Tavara-Asema (right, green building)

Morkku (left, white building) Tavara-Asema (right, green building)

Kokouksessamme keskusteltiin neljästä rakennuksiin liittyvästä vaihtoehdosta. Kaikki vaihtoehdot käytiin läpi avoimesti ja kustannuksia painottaen. Kävi ilmi että molempien rakennusten purkaminen olisi se edullisin vaihtoehto. Mutta jos tällaisia päätöksiä tehtäisii vain kustannuksia ajatellen, ei meillä ei olisi Finlaysonia, Rajaportin Saunaa, Pispalaa tai Amuria. Kaikki nuo ovat muodostuneet tärkeiksi Tampereen maineen ja ainutlaatuisen arkkitehtuurin kannalta.

The options that were analyzed in yesterday's meetings were four. All options were discussed openly by the board, with a big emphasis in the budget designated for each one. It turned out that dismantling both of the buildings is so far the most viable and cheapest. Nonetheless, if this would be the only aspect to take into consideration, we wouldn’t have places like Finlayson, Rajaportin Sauna, Pispala or Amuri. All of these places which provide Tampere with a unique architectural character.

Kun tarkastelen tätä yrittäjän silmin, ei pelkkä rahan säästämissuunnitelma ole mieletäni kunnon suunnitelma. Yrittäjällä tulee olla visio ja missio ja sitten strategia niiden toteuttamiseksi. Sama pätee kaupunkisuunnitteluun. Alueen kahden rakennuksen konservointi ja ne huomioiva liikennesuunnitelma voisivat tehdä alueesta kiinnostavan sekä kulttuurin että talouden ja matkailun näkökulmasta. Lisäksi, Ratapihankatu on tärkeä solmukohta joka kytkee yhteen kaksi kaupunginosaa, yhdessä sellaisten projektien kanssa kuten KansiAreena, Technopolis ja uusi valtatie. Ne kaikki tarvitsevat samaa rohkea otetta tulevaisuuden liikkumisen suunnitteluun ja Tammelan alueen kytkemiseen mukaan.

From an entrepreneurial perspective, I have learnt that a plan to earn money is not a plan. An entrepreneur needs to have vision and a forecast that will allow the fulfillment of that vision. The same applies in urban planning. The conservation of these two buildings and the bold planning of the whole area will make these place a great cultural and vibrant venue that will allow the economic and touristic aspect of the city to develop. Furthermore Ratapihankatu is an important node that connects the east and the west side of the city, with upcoming projects like KansiAreena, Technopolis, and the new highway, the area needs a bold urban plan that emphasizes the use of bicycles and that allows pedestrians to easily enjoy Tammela’s cozy atmosphere.

Yrittäjän tulee tietysti ajatella miten eri tavoin investoinnit palautuvat ajan kuluessa. Tässä tapauksessa - siis rakennusten konservoinnin näkökulmasta - tarjolla on avustuksia sekä EU:n kulttuurirahastosta, että konservointirahastoista. Rakennusten konservointi ja rooli suunnitelmassa voi nostaa kaupungin kulttuurista arvoa pitkällä tähtäimellä enemmän kuin Guggenheimin kaltaisten houkutteiden rakentaminen. Ja hyvälle suunnitelmalle löytyy varmasti rahoitus jos visio on rohkea.

Lastly, a good entrepreneur knows that investment comes in different ways. In other words, a way to alleviate restoration costs, EU cultural and restoration grants can be seeked in order to help with the full cost. If you think about it, restoring old important buildings to raise the cultural value of the city, is always better than trying to build a new Guggenheim (wink!).

Urban Planning Board members visiting Ratapihankatu area

Urban Planning Board members visiting Ratapihankatu area

Toinen kokouksen aiheista oli Hiedanranta, toinen suuri suunnitteluhanke. Tällä hetkellä alue on erityisesti pienten yritysten ja yhdistysten koti. Mutta alueelle odotetaan jopa 25000 asukasta ja 10000 työpaikkaa. Koko suunnitelman hinnaksi on arvioitu 300 miljoonaa euroa. Tavoite on todella kunnianhimoinen ja yksityiskohtien osalta haastava. Hiedanrannasta tulisi tehdä kestävä, turvallinen, toimiva ja elävä työnteon ja asumisen yhteisalue. Se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden suunnitella edistyksellisiä joukkoliikenteen muotoja. Kokous totesikin että liikeenteen järjestämiselle tulee panna paljon painoarvoa.

The second item on the agenda was Hiedanranta another big and important project for Tampere. Currently the area hosts small companies and associations, however it is expected that in the future the area will host 25 000 inhabitants and 10 000 working places. The whole development will have a cost estimation of 300 million euros. However, this target is ambitious the area still has challenges that need to be overcome, for example, to develop it into a safe and sustainable place where working and everyday life can be combined. In addition, the location makes it exciting for new forms of transportation to be developed; hence during the meeting we placed special interest on the traffic plan discussion.

Hiedanrannan Innovaatiolahti (2nd shared prize)

Hiedanrannan Innovaatiolahti (2nd shared prize)

Alueen potentiaali on siis valtava ja siksi ratkaisut tulisi suunnitella mahdollisimman kestäviksi ja älykkäiksi. Pysäköinnin, julkisen liikenteen ja pyöräilyn ratkaisut tulee rohkeasti suunnitella edistyksellisiksi ja piutkän tähtäimen visiota tukien. Uudenlaiset liikkumispalvelut (Mobility As A Service) ja robottiautot ovat pian tulossa ja siksi suunnittelun tulee ottaa nekin huomioon.

Since the potential of the area is quite big and one of the biggest targets is to seek for smart solutions, I want to emphasize that if high standards want to be met, the parking, public transport and bicycle solutions should be bolder. We are already living in an era where Mobility as a Service and robot cars are part of our lives, hence the transport solutions of the area should be able to host these kind of new technologies.

Reflecting TRE (2nd shared prize)

Reflecting TRE (2nd shared prize)

Viimeinen kokouksen asia jota haluan kommentoida, on rakennuslupien myöntämisprosessi. Aika-ajoin käsittelyyn tulee lupa-asioita joissa päätös olisi lain mukaan negatiivinen mutta joissa on haluttu ottaa huomioon hakijan ja kaupunkilaisten mielipiteet. Keskustelimme siitä pitäisikö kaikki päätökset tehdä vain lakiin vedoten. Olenkin erittäin iloinen siitä että useimpien kokouksen edustajien mielestä poliitikkojen ja virkamiesten tulee puolustaa kaupunkilaisten etuja ja siten osata käsitellä myös poikkeustapauksia joissa lain lisäksi tarvitaan myös harkintaa (ihmisläheisesti). Tällainen onkin läpinäkyvän ja toimivan demokratian idea. Ja tässä nimenomaisessa tapauksessa lupa myönnettiinkin fiksusti saatavilla oleviin faktoihin nojautuen. Tulevaisuudessa toivon tällaisen harkitsevan ja tehokkaan päätöksenteon jatkuvan, ehkäpä jopa tekoälyratkaisujen tukemana tai ainakin suodattamana.


The last item that I want to comment on has to do with the process related to granting building-permits. It so happened that in a particular case the board was contacted to place special attention to one of this kind of case. By law, the permit would have been rejected, however the arguments that a regular citizen presented were valid enough to think about the granting of this permit. In this case the discussion of our board revolved around the fact that law should be followed always. Nonetheless, I was gladly surprised about the fact that most of the members were of the idea that politicians and public servants are defending the interests of citizens. I truly support this. When a case needs to be dealt in particular, aside from the law, a public and human touch needs to be in place. This is the whole idea of having a transparent, working democracy. I’m happy to say that the permit was granted and that we, as members of the board, took the most educated decision we could based on the facts we were presented. Hopefully in the future, we will also asses this kind of cases with methods and technologies that would be more efficient for the city, like artificial intelligence for example.

Uskon että yllä olevat aiheet kiinnostavat kaikkia ja antavat käsityksen siitä miten suunnittelua ja päätöksiä Tampereella tehdään. Ja jos haluatte lisätietoa, ottakaa rohkeasti yhteyttä verkkosivujemme, blogien ja sosiaalisen median kautta. Tai vaikka suoraan soittamalla!

I consider these to be topics that would be of interest for everyone and that will hopefully add a little more information on how urban planning processes and political decisions are taken in Tampere. However, if you want to know more about this feel free to contact the city webpages, follow our blogs/SoMe, or call us directly!

Lisää tietoja näistä:

Some additional links:

Ratapihankatu:

https://www.tampere.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/asemakaavoitus/ratapihankatu.html

Ratapihankatu Aamulehti opinion: https://www.aamulehti.fi/uutiset/tampere-haluaa-linjata-raitiotien-lielahden-vanhan-tehtaan-kautta-jopa-15-miljoonaa-euroa-alkuperaista-suunnitelmaa-halvempi-200436559/

Miksi tavara asema kiilasi morkun? (Tamperelainen):

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/508838-miksi-tavara-asema-kiilasi-morkun

Vanhan tavara-aseman purku saa nyt merkittävää kannatusta Tampereen valtuustossa – "Se on kamalan kehnossa kunnossa":

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/vanhan-tavara-aseman-purku-saa-nyt-merkittavaa-kannatusta-tampereen-valtuustossa-se-on-kamalan-kehnossa-kunnossa-200301552/

Hiedanranta:

https://www.tampere.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu-ja-rakentamishankkeet/hiedanranta/ideakilpailu.html

Näsijärven pohjassa makaa:

https://yle.fi/uutiset/3-9780160


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
bottom of page