top of page

Puhe Suomelle


The following is speech was given at Tampere University of Technology's 52th anniversary. It was titled "A speech for Finland"."Hyvä TTYY juhlaväki. Olen iloinen ja otettu tästä mahdollisuudesta puhua satavuotiaalle Suomelle. Kun sain kuulla tästä, ajatukseni liikkuivat ensin tuttujen aiheiden kuten innovaatioiden, bisneksen ja kulttuurin monimuotoisuudessa. Huomasin pian että haluankin puhua tunteista jotka satavuotiaaseen Suomeen ja minuun liittyvät. Minulle muutto uuteen maahan on muutakin kuin järkiratkaisu - se on myös sydämen ratkaisu. Siksi haluankin puhua rakkaudesta. Ja asioista jotka ovat rakkauden osia: ihailu, kunnioitus ja luottamus.

Kun rakastut, olet ensin ihastunut. Mutta ihailu ei vielä perustu faktoihin tai kunnon kokemuksiin. Näemme kaiken vaaleanpunaisten lasien läpi. Ja vaikka tämä väheneekin ajan myötä, se on olennainen osa rakkautta ja sen kestävyyttä. Sama tapahtuu uuden maan kanssa - olet ihastunut kulttuuriin, ruokaan ja ehkä säähänkin. Mutta tämä ihastus alkaa hiipua kun kohtaat ensimmäiset haasteet. Huomaat ettei kaikki olekaan niinkuin odotit. Muun maailman silmissä Suomi on hyvinvointivaltio. Se on sitä koska meillä on hyvä koulutus, oikeusjärjestelmä ja terveydenhuolto. Ihailen Suomea juuri näiden asioiden vuoksi. Mutta olen myös kokenut haasteita jotka ovat erityisiä juuri Suomelle. Ensimmäistä kertaa elämässäni huomasin,, ettei koulutukseni, osaamiseni ja kokemukseni ollutkaan riittävä. Minun piti sittenkin osata suomea kokeakseni oloni riippu-mattomaksi ja tasa-arvoiseksi. Rakkaudessa ihastus muuttuu sitten, vähitellen kunnioittamiseksi. Tavat ja kummallisuudet muuttuvat vähitellen tutuiksi ja siedettä-viksi. Alat ymmärtää toista paremmin kun ymmärrät taustojen ja kokemuksen vaikutuksen. Suomen kohdalla nämä sata vuotta ovat olleet todella tärkeitä. Suomi on kehittynyt ja saanut aikaan enemmän ja lyhyemmässä ajassa, kuin moni muu maa. Suomi muuttui lähes kehitys-maasta kehitty-neeksi. Traumaattinen sota ja sen jälkeinen puute auttoivat yhdistämään kansan ja toimimaan nopeasti hyvän yhteiskunnan rakentamiseksi. Kova työ, solidaarisuus ja luottamus leimasivat tuota aikaa. Syntyneestä hyvinvointiyhteiskunnasta voi olla erittäin ylpeä. Kunnioitan Suomea juuri tästä syystä,. Kunnioitan sen historiaa, ratkaisuja joita tehtiin mutta ennen kaikkea edellisiä sukupolvia jotka eivät luovuttaneet. Hyvä rakkaus on myös luottamusta. Se vahvistuu ja todentuu ajan myötä. Rakkaudessa on pitää tuntea olonsa turvalliseksi. Turvalliseksi niin että kun koet olosi heikoksi, sinulla on joku johon voi nojata ja luottaa. Joku joka rohkaisee, tukee ja inspiroi. Edelliset sukupolvemme luottivat yhteiskuntaan. He luottivat siihen että kova työ palkitaan oikeudenmukaisesti ja valtaa pitäviin voi luottaa. Ehkä juuri tästä syystä Suomi on toistuvasti kymmenen turvallisimman ja tasa-arvoisimman maan joukossa. Ihailu, kunnioitus ja luottamus jotka minulla ovat Suomea kohtaan, johtuvat juuri asioista jotka ovat tapahtuneet viimeisen sadan vuoden aikana. Olen rakastunut tähän maahan- siksi olen täällä. Mutta rakkauden mukana tulee myös vastuuta.

Seuraavat sata vuotta ovat nimittäin vähintään yhtä tärkeitä Suomelle kuin ensimmäiset sata. Maailma on toisenlainen. Se on globaali markkinapaikka, joka on nopea, verkostoitunut ja monimuotoinen. Ja vastuu kehittää siinä Suomea edelleenkään ei ole helppo.


Seuraavien sadan vuoden aikana onkin erityisen tärkeää että me kaikki ihailemme, kunnioitamme ja luotamme toisiimme. Sen ansiosta jaksamme väsymättä kouluttautua ja kehittää Suomea muuttuvan maailman haasteissa. Rakkaudessa kunnioituksen tulee myös olla molemminpuolista. Siksi Suomenkin tulee kunnioittaa erilaisuutta, ja hyväksyä se osaksi menestystä. Yhtenäisyys ja yksimielisyys oli ennen voimavara, nyt sitä on monimuotoisuus. Koska puhun Suomeen muuttaneena ulkomaalaisena, olen sitä mieltä että meidän tulee kehittää ajatteluamme ja asenteitamme avoimemmiksi ja erilaisuuden sietokykyämme paremmaksi.


Olen nainen, insinööri, yrittäjä ja ulkomaalainen. Toivon ettei tällainen yhdistelmä ole enää outo uudessa Suomessa. Siksi luottamuksen tulee olla molemminpuolista. Haluan luottaa tulevaisuuden Suomeen. Ja haluan että se luottaa minuun.


Kiitos!"


Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
bottom of page